Македонија 12. февруари 2019. / 09:39

Знамето на НАТО ќе биде подигнато на платото пред Влада

Знамето на НАТО ќе биде подигнато на платото пред Влада

Денеска пред Владата ќе биде објавено новото уставно име и ќе биде подигнато знамето на НАТО, кое ќе се најде веднаш до државното пред седиштето. На свечената церемонија ќе говори премиерот Зоран Заев.

Од зградата на Владата веќе е тргнат написот „Влада на Република Македонија”. Се очекува стапувањето во сила на уставните амандмани по што ќе бидат објавени во Службен весник.

До доцна синоќа нотата од Грција сѐ уште не беше пристигната за да бидат исполнети сите правни услови за влегување во сила на конечната Спогодба и уставните амандмани.

Потоа, Република Северна Македонија и Грција ќе поднесат заедничко писмо до генералниот секретар на ОН, Антонио Гутареш, дека се става крај на децениските билатерални спорови помеѓу двете земји. Потоа, генералниот секретар на ОН, земјите-членки, земјите набљудувачи на ОН и сите други меѓународни организации ќе бидат информирани за промената на името.

Македонската влада веќе формира тим за подготовка на национален акциски план за спроведување на понатамошни мерки за воведување на новото име од страна на државните институции, промена на граничните табли и на оние на дипломатско-конзуларните претставништва.