Свет 15. март 2021. / 17:06

Италијанската полиција запленува вакцини на Астра Зенека

Италијанската полиција запленува вакцини на Астра Зенека

Италијанската полиција започна со заплена на вакцините на Астра Зенека од испораката која вчера ја суспендираа официјални лица од Пиемонт, соопшти италијанската новинска агенција АНСА.

Официјални лица во регионот Пиемонт забранија употреба на доставени вакцини како мерка на претпазливост по смртта на учител по кларинет веднаш по вакцинацијата.

Неколку држави ја суспендираа употребата на вакцината на Астра Зенека или одредени залихи од страв од згрутчување на крвта и други несакани ефекти.

Италијанската агенција за лекови АИФА ја прекина посебната испорака на вакцината по извештаите за смртта на морнарите и полициските службеници на Сицилија по вакцинирањето.

Претходно беше објавено дека уште еден полицаец починал на Сицилија, како и школски чувар и учител во Кампанија.

АИФА посочува дека суспензијата е мерка на претпазливост и дека сè уште не е воспоставена врска меѓу спорните случаи и имунизацијата.