Македонија 10. ноември 2019. / 10:32

Започна состанокот на лидерите на Западен Балкан во Охрид

Започна состанокот на лидерите на Западен Балкан во Охрид

Започна работниот дел од состанокот на лидерите на Западен Балкан во Охрид, на кој македонскиот премиер Зоран Заев, Претседателот на Србија Александар Вучиќ и премиерот на Албанија Еди Рама ќе ја презентираат вчера утврдената декларација со листа на приоритети и мерки за подобрување на регионалната соработка и за остварување на заедничката цел, членство во ЕУ.

Декларацијата ќе биде презентирана пред Претседавачот на Советот на министри на Босна и Херцеговина Денис Звиздиќ и министерката за економија на Црна Гора Драгица Секулиќ.

На денешната програма на состанокот на лидерите на земјите од Западен Балкан се наоѓа и пленарна сесија со претставници на Европската Унија, на Советот за регионална соработка, на Светската Банка, на Европската банка за обнова и развој, на Европската инвестициска банка, по што ќе се одржи и заедничка прес- конференција.