Македонија 06. ноември 2020. / 16:45

Само три кандидатури за изборите во Штип – рокот истекува утре навечер

Само три кандидатури за изборите во Штип – рокот истекува утре навечер

До Општинската изборна комисија до сега кандидатури поднеле само 3 кандидати, дали опозициските партии ќе бојкотираат?

Рокот за доставување на кандидатурите истекува утре вечер, а имињата кои се познати до сега се: Трајче Митев кој настапува како независен, Лазар Наумов од ТМРО и Сашко Николов од СДСМ.

Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева за МИА вели дека до денеска се пристигнати само овие три кандидатури.

-Рокот за доставување на кандидатурите за избор на градоначалник на Општина Штип истекува утре на полноќ. Општинската изборна комисија е отворена и ќе имаме дежурна екипа, која ќе ги чека оние кои сакаат да се кандидираат, вели Андреева.

Од Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ велат дека утре ќе имаат нов состанок на Извршниот комитет. Тие јавно побараа да се одложат изборите за градоначалник на Штип и Пласница поради актуелната состојба со коронавирусот. На состанокот ќе ги разгледат сите опции и како што велат внимателно ќе донесат одлука.

Изборите за градоначалник во Штип и Пласница треба да се одржат на 13 декември, а вториот изборен круг е на неколку дена пред Нова година, односно на 27 декември. Граѓаните ќе гласаат според здравствените протоколи, кои важеа и за предвремените парламентарни избори, кои се одржаа во јули.