Македонија 13. март 2021. / 10:25

Анкета на „Europe Elects”: ДУИ води кај Албанците, ВМРО-ДПМНЕ кај Македонците

Анкета на „Europe Elects”: ДУИ води кај Албанците, ВМРО-ДПМНЕ кај Македонците

„Europe Elects“ е лидер на пазарот во анализата на анкетите и податоците за изборите во Европа, објави Тетовасот

Германската старт-ап контекстуализира бесплатни податоци за 120.000 следбеници на Фејсбук, Твитер, Инстаграм и Јутјуб и обезбедува анализа за Ал Џезира, Еуронеа, Фондацијата Хајнрих-Бул, Универзитетот во Грузија и други големи меѓународни актери.

Europe Elects објави и истражување за довербата на граѓаните во политичките партии во Македонија.

Според оваа анкета спроведена на почетокот на март со 1109 испитаници, ВМРО-ДПМНЕ ќе победи на изборите во Македонија со 34,7 проценти.

СДСМ 31,9 проценти, ДУИ 10,4 проценти, Алијанса за Албанците-Алтернатива 8,9 проценти, Движењето БЕСА, 1,7 проценти и Левицата, 6,6 проценти.