Свет 04. мај 2018. / 12:05

Во „Лидл“ во Швајцарија можете да купите марихуана

Во „Лидл“ во Швајцарија можете да купите марихуана

Земјите ширум светот ги либерализираат своите закони кога станува збор за употребата на марихуана, но Швајцарија направи чекор понапред, па таму од 20 април во трговските центри на „Лидл“ може да се купи пакетчиња марихуана.

Како што јавува Morgenpost.de, „Лидл“ објави дека на своите полици ќе понуди марихуана одгледана во Швајцарија, произведена од компанија од Турге.

Марихуаната ќе се нуди во два пакети- од 1,5 и 3 грама. Во помалите вреќички има марихуана одгледувана во затворени простории која чини 15 евра, а во триграмското пакување има марихуана која растела во надворешни услови и чини 17 милиони евра.

Според Morgenpost, „тревата“ на „Лидл“ не е со многу висок квалитет, односно има релативно мал процент на ТХЦ, клучна состојка на канабисот што е во согласност со швајцарските закони, кои дозволуваат тргување со канабис се додека во него има еден процент или помалку ТХЦ.

Швајцарија и така има многу либерални закони кога се лесни дроги во прашање, а поседување на мали количини на марихуана обично не се казнува.