Свет 11. март 2021. / 08:49

Мексико легализира марихуана за лична употреба

Мексико легализира марихуана за лична употреба

Долниот дом на мексиканскиот Парламент одобри нацрт-законот за регулирање на потрошувачката, одгледувањето и трговијата со марихуана за лична употреба низ целата земја, кој Сенатот ќе треба да го ратификува пред 30 април.

Со 316 гласа „за“, 129 „против“ и 23 воздржани, долниот дом го одобри Федералниот закон за регулирање на канабисот и реформите на Законот за општо здравје и Кривичниот законик.

Ова законодавство е предмет во рамките на мандатот на Врховниот суд, кој во 2018 година ја прогласи за неуставна забраната за употреба на канабис за забава и го одреди 30 април како максимален рок за негово регулирање.

Иако Сенатот веќе ја одобри иницијативата во ноември минатата година, сега мора да ги ратификува амандманите на Претставничкиот дом пред претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор да го објави законот.

Кога законот ќе стапи во сила, Мексико ќе стане трета земја во Америка што легализира лична употреба на марихуана на национално ниво, заедно со Канада и Уругвај.