Свет 03. март 2020. / 10:31

(ВИДЕО) Ерупција на вулкан на островот Јава

(ВИДЕО) Ерупција на вулкан на островот Јава

Утрово еруптирал вулканот Мерапи на индонезискиот остров Јава.

Над градот Столо се надвил столб од чад и пепел висок околу шест километри, поради што е затворен аеродромот на овој густо населен остров.

Мерапи е меѓу најактивните вулкани во Индонезија, а во серијата ерупции во 2010 година животот го загубија 350 луѓе.

Локалниот центар за геолошки катастрофи, технолошки истражувања и развој соопшти дека ерупцијата траела речиси осум минути и најверојатно ќе се повтори поради континуираното движење на магмата.

Планината Мерапи на Јава е популарна туристичка дестинација.