Свет 02. март 2021. / 09:48

(ФОТО) Се активираше уште еден вулкан – испушти пепел во висина од 5.000 метри

(ФОТО) Се активираше уште еден вулкан – испушти пепел во висина од 5.000 метри

Вулканот Синабунг во Индонезија денеска еруптираше, испуштајќи пепел во висина од 5.000 метри.

Иако околните села се прекриени со пепел, никој не е евакуиран, ниту е соопштено дека ерупцијата ги нарушила летовите во провинцијата Северна Суматра, каде што се наоѓа вулканот.

Планината Синабунг, висока 2.600 метри, не беше активна четири века, сè до ерупцијата во 2010 година, во која починаа две лица.

Во ерупцијата во 2014 година загинаа 17 лица, а седуммина загинаа во ерупцијата во 2016 година.

Ова е еден од двата активни вулкани во Индонезија.