Свет 03. март 2021. / 16:35

(ВИДЕО) Еруптираше и вулканот на Камчатка, лавата го топи глечерот Ерман

(ВИДЕО) Еруптираше и вулканот на Камчатка, лавата го топи глечерот Ерман

Кључевскаја Сопка на Камчатка еруптира, но за разлика од претходни ерупции, сега лава се излева од две пукнатини на подножјето на вулканот, која го топи глечерот Ерман.

Температурата на лавата е од 1.080 до 1.090 степени Целзиусови, а температурата на глечерот изнесува нула степени, поради што се создава големо количество вода и пареа.

Кључевскаја Сопка е најголем вулкан во Евроазија, стар 7.000 години и е висок пет километри.