Свет 05. ноември 2019. / 10:24

Шпанија на протест поради малите пресуди за силувачите на 14-годишно девојче

Шпанија на протест поради малите пресуди за силувачите на 14-годишно девојче

Илјадници Шпанци протестираа ширум земјата барајќи измена на Кривичниот закон, поради малата казна изречена за силувачите на 14-годишно девојче.

Протестите се иницирани откако шпанскиот суд ги осуди петте силувачи на девојчето на затворски казни од 10 до 12 години, наведувајќи во образложението дека се работи за сексуално вознемирување.

Судот во Барселона во образложението наведе дека жртвата била под влијание на алкохол и марихуана и оти мажите не морале да применат сила или заплашување, поради што случајот не е заведен како силување туку како сексуално вознемирување.

Случајот е сличен со групното силување од 2016 година, што поттикна масовни протести пред Врховниот суд на Шпанија да им ја зголеми затворската казна на сторителите од девет на 15 години.