Свет 02. септември 2019. / 12:26

Грузискиот премиер поднесе оставка

Грузискиот премиер поднесе оставка

Грузискиот премиер Мамука Бахтаѕе поднесе оставка, истакнувајќи дека ја исполнил својата мисија.

Создадена е рамката за развој и затоа одлучив да поднесам оставка, бидејќи верувам дека досега ја исполнив својата мисија, напиша тој на Фејсбук профилот.

Бахтаѕе им заблагодари на сите министри и на основачот на владејачката партија Грузиски сон, Биѕина Иванишвили за поддршката и соработката, нагласувајќи дека останува нејзин член.

Бахтаѕе ја предводи Владата на Грузија од јуни 2018 година, а претходно беше министер за финансии.

Според законот, по оставката на премиерот, целиот кабинет поднесува оставка. Министрите ќе продолжат да ги извршуваат своите обврски додека не се формира нова влада. МИА