Скопје 13. мај 2020. / 15:13

Советници од ВМРО-ДПМНЕ: За Шилегов е анонимно дури и садењето трева

Советници од ВМРО-ДПМНЕ: За Шилегов е анонимно дури и садењето трева

Анонимноста на Петре Шилегов станува негов заштитен знак, велат од ВМРО-ДПМНЕ потсетувајќи на анонимното плаќање на Дино Мерлин 100 илјади за една вечер, анонимното садење трева во центарот на плоштадот, анонимното полнење на кантите со отпадоци, само не се анонимни недостатокот на резултати и неспособноста да се менаџира со градот.

Петре Шилегов потфрли и не ги реализира клучните ветувања за Скопје еколошки град. Топ 5-те работи во екологијата кои ги вети ниту една не реализира, велат од советничката група на ВМРО ДПМНЕ.

-Шилегов вети Скопје град без смог, а реалноста е дека Скопје е еден од најзагадените градови во светот. Шилегов вети Скопје за Европска зелена престолнина во 2021 година, а Скопје во реалноста е измачена престолнина со најголемо загадување. И во 2019та беше одложена реализацијата на зелените коридори на Серава и Лепенец кои Шилегов во континуитет ги ветува уште од 2017 година Шилегов вети град со јавен превоз со електрични автобуси, со постојните дизел-автобуси конвертирани во еколошки автобуси на гас. Најавените еко-автобуси уште во 2018 не допатуваа ниту во 2019 година, иако беше кажано така. Пропадна и идејата за субвенции за приватни автобуски превозници за адаптирање на постојните автобуси со мотори на еколошки горива за што Град Скопје веќе втора година имаше издвоено дури 20 милиони денари. Едноставно, и годинава, како и лани, не се пријавил ниту еден заинтересиран превозник. Шилегов вети дека Водно ќе го врати на Скопјани, но Водно го даде на дрво сечачите и багерите. Шилегов вети справување со дивите депонии, но тој наместо отстранување создаде нови.Ова се резултатите од неговото владеење, се друго е гол популизам, велат од Советничката група на ВМРО ДПМНЕ