Скопје 18. февруари 2021. / 11:47

Пандов: Шилегов и Заев фрлија коска, наместо за криминал и корупција, ќе разговараме за меѓуетнички теми

Пандов: Шилегов и Заев фрлија коска, наместо за криминал и корупција, ќе разговараме за меѓуетнички теми

Менување на имињата на улиците во Град Скопје е последна работа која што Петре Шилегов требаше да ја направи. Тој вети дека ќе ја реши Универзалната сала, ќе направи нови булевари и мостови, тунел под Кале, Луна парк за децата и многу други работи, но ништо од тоа не е направено и целиот негов мандат се сведува на клучната работа а тоа е да ги смени имињата на улиците.

Ова го изјави денеска Александар Пандов, претседател на Патриотски институт на ВМРО-ДПМНЕ, додавајќи притоа дека како и за се друго што прави СДСМ, се прави идентитетски геноцид.

-Имено, се менуваат имиња на народни херои, на револуционери, а на нивно место се ставаат разно разни ликови. Како пример ќе го дадам, се бриши името на еден од најголемите имиња во македонската историја Павел Шатев, гемиџија и прв министер за правда, се брише името на Христо Батанџиев, на Борис Трајковски, на Теодосија Гологанов, или ако сакате на нобеловката Мајка Тереза, а на нивно место се ставаат имиња на ликови кои што немаат никаква допирна точка со Градот Скопје и со македонската историја, а како капак на сето тоа сигурно по наредба на Зоран Заев, шефот на Шилегов ќе имаме улица која ќе го носи она срамно обележје и потпишувањето на договорот од Нивици со кое што да потсетам ни се смени уставното име. Тука не застанува тој идентитетски геноцид кој што го прави Шилегов и Заев сега, туку измислија дека треба цела листа на имиња на луѓе кои што ја сочинувале призренската лига, ќе бидат носители на имиња на улици низ Градот Скопје. Чисто за потсетување Призренската лига е создадена и главната идеја на таа Призренска лига е правење на Голема Албанија, вели Пандов.

Тој посочува дека повторно, како многу пати досега идејата на Шилегов и на Заев е да се фрли коска која што наместо да се разговара во ова општество за она кое што е клучно криминал и корупција, ние треба повторно да разговараме за меѓуетнички теми.

-Оттука со индигнација ние како Патриотски институт на ВМРО-ДПМНЕ и ВМРО-ДПМНЕ ги отфрламе овие имиња и остро се спротивставуваме на нив, нагласува Пандов.