Македонија 12. февруари 2021. / 13:59

Заев смета дека не е тој крив што нема вакцини, крива е Србија

Заев смета дека не е тој крив што нема вакцини, крива е Србија

Премиерот Заев вели дека се подготвува документацијата за да пристигнат вакцините на Фајзер од Србија во Македонија. Иако најавени, примопредовањето беше одложено бидејќи Србија сѐ уште нема добиено одобрение од Фајзер за пренамена на вакцините за македонски пазар.

Заев нагласи дека вината е во Србија за реекспорт на вакицините.

-Прво се работи за подготовка на техничката документација од Фајзер кон Србија за реекспорт, или за реплаќање или донација од Србија. Целта е да стигнат овие, прво 4.000 вакцини, па после и другите 4.000 вакцини тука. Се работи на документацијата. Раководството за Србија, претседателот Вучиќ, премиерката Брнабиќ сакат час поскоро тоа да го направат. Затоа вака излегоа во најава. Се трудат. Првиот дел беше договорот во кој се забраува реекспорт, односно репродавање на друга земја, па одлучија да го донираат ова. Само да почне целиот процес и да помогнат на пријателска Северна Македонија, рече Заев во изјава за медиумите пред Граѓанскиот суд.

Заев вели дека Македонија не е единствена држава која нема добиено вакцини, целиот Западен Балкан коишто се кандидати за ЕУ нема добиено вакцини.