Македонија 03. декември 2019. / 22:33

Заев потврди дека ќе се сретне со мандатарот на новата шпанска владина коалиција – тема ратификацијата за НАТО

Заев потврди дека ќе се сретне со мандатарот на новата шпанска владина коалиција – тема ратификацијата за НАТО

Премиерот Заев потврди дека ќе се сретне со мандатарот на новата шпанска владина коалиција.

Кралството Шпанија е единствената земја членка на НАТО која поради политичка криза и неможност да формира стабилна влада досега не го ратификувала македонското членство во Алијансата.

Сега по последните избори, во Мадрид е конституиран парламентот и Заев очекува добри вести од Санчез иако не очекува информација за конкретен датум кога Македонија ќе го добие последното “да” за столче и рамноправност во НАТО.

На брифингот со новинарите Заев тврди дека нема да има пролонгирање на 12-ти април како ден за избори во државата, но посакува и очекува дека сите заедно, мислејќи на народните избраници без разлика на политичката боја заедно во Собранието во Скопје- по шпанското да – ќе изгласаат и конечна ратификација и пристап во НАТО.

Вицепремиерката Шекеринска пак пред новинарите рече дека добро е што државата по сите реформски зафати успеа да влезе во алијансата која полека ја затвора вратата за нови зачленувања затоа што и НАТО разгледува промена во пристапот на проширувањето.