Македонија 27. септември 2020. / 20:11

Заев ќе оди во Бугарија на средба со Борисов: Дали Гоце Делчев ќе стане Бугар?

Заев ќе оди во Бугарија на средба со Борисов: Дали Гоце Делчев ќе стане Бугар?

Премиерите на Македонија и на Бугарија, Зоран Заев и Бојко Борисов, денеска телефонски разговараа за повеќе области на соработка меѓу двете земји, соопшти Владата.

Во фокусот на разговорот беше Берлинскиот процес и заедничкото успешно претседавање кое е особено важно за зајакнување на регионалната соработка и интеграција на регионот во ЕУ, како и подготовките за претстојниот главен самит кој ќе се одржи во текот на ноември во Софија. Двајцата премиери разговараа и за заедничката соработка во заштитата од вирусот ковид-19, особено имајќи ги предвид искуствата на Бугарија во обезбедувањето заштитна опрема за стручниот персонал и за граѓаните. Беше потенцирана и определбата на премиерите, двете држави и граѓаните целосно да ги искористат можностите кои постојат за унапредување на економската соработка. Во телефонскиот разговор се дискутираше и за организација на скорешна посета на премиерот Заев на Република Бугарија, како и за заедничко охрабрување на работата на историските комисии за изнаоѓање заеднички решенија прифатливи за двете страни. Премиерот Борисов истакна дека Бугарија останува доследна во поддршката на европската иднина на Македонија, при што заедно со премиерот Заев изразија увереност дека двете страни остануваат ангажирани во спроведување на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка, соопшти Владата.