Македонија 30. јуни 2020. / 19:35

Заев до Мицкоски: Ако те уценува ДУИ, јас ќе ти дадам пратеници за да направиш влада

Заев до Мицкоски: Ако те уценува ДУИ, јас ќе ти дадам пратеници за да направиш влада

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев во вечерашниот дуел изрази подготвеност да му отстапи пратеници на противникот Христијан Мицкоски за тој да формира влада, доколку ДУИ ја уценува СДСМ со премиер кој тие го предложуваат.

Јас сум кандидат за премиер од коалицијата Можеме. СДСМ нема да дозволи да биде под никакви уцени. Јас немам проблеми со етничката припадност на кандидатот, но тоа никако да не биде со услов. Јас ќе бидам идниот премиер со тие кои ќе формираме мнозинство.
Ако условот на ДУИ биде кандидатот, нема да преговараме со ДУИ. И сум спремен да му отстапам 13 пратеници, во разговор со пратениците, на Мицкоски, оти толку ќе му требаат за 61, за тој да формира малцинска влада. Доколку тој не сака да ми отстапи 6, за јас да формирам малцинска влада. Никој не смее под уцени да преговара, рече Заев.

На ова Мицкоски одоговри дека математиката на Заев не му е силна страна, и дека ВМРО-ДПМНЕ ќе има доволно пратеници за да формира влада.

Претходно и самиот Мицкоски рече дека постојат пратеници од листата на СДСМ кои би ја подржале владата на ВМРО-ДПМНЕ.