Македонија 15. March 2019. / 12:21

Заев: Царовска нема да поднесе оставка поради споровите на ДУИ

Заев: Царовска нема да поднесе оставка поради споровите на ДУИ

Премиерот Зоран Заев ги негираше гласините дека поради споровите на ДУИ околу содржината на најавениот Закон за социјална заштита, министерот Мила Царевска ќе поднесе оставка. Според него, проблемите веќе се надминати.

-Правото на примање социјална помош, според критериумите дефинирани во една статија, важи за домаќинствата. Традицијата на албанските граѓани е дека во домаќинството живеат лица од поширокиот круг, братучеди, членови на семејството. Требаше да се вратиме на семејството, таткото, мајката и децата. Ова беше прифатено денес. Законот ќе влезе во процедурата, на следната седница ќе бидат заеднички поддржани од коалициските партнери и други, рече синоќа Заев.

Инаку Царовска се најде во дуел со ДУИ претходно со обелоденетата афера со непрефрлените придонеси од првиот во вториот пензиски столб, што наиде на реакција кај владиниот коалиционен партенр од чии редови беа назначувани директори на пензискиот фонд во тоа време.