Македонија 11. јули 2019. / 21:55

Турција го ратификуваше протоколот за членство на Македонија во НАТО

Турција го ратификуваше протоколот за членство на Македонија во НАТО

Вечерва Турција го ратификуваше протоколот за нашето членство во НАТО. Веста на Фејсбук ја објави вицепремиерката и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска.

-Благодарност до Турција за вечерашната ратификација на нашиот НАТО протокол! teşekkür ederim!, напиша Шекеринска.

Околу две третини од НАТО членките досега го ратификуваа протоколот за прием на Македонија, а во останатите отпочнати се постапките за ратификацијата, како што се Луксембург, Исланд, Велика Британија, Шпанија, Франција, Холандија и САД.

Согласно процедурите, целиот процес се очекува да заврши до крајот на годинава, а на самитот на НАТО во Лондон во декември, земјава и формално да биде примена како полноправна членка на алијансата.