Македонија 02. октомври 2019. / 10:55

Предлог-законот за класифицирани информации во прво читање пред собраниските комисии

Предлог-законот за класифицирани информации во прво читање пред собраниските комисии

Предлог-законот за класифицирани информации во прво читање денеска треба да биде разгледан во собраниската Комисија за европски прашања и во Законодавно-правната комисија.

Предлог-законот завчера беше прифатен во матичната Комисија за одбрана и безбедност, а министерката за одбрана Радмила Шекеринска во образложението нагласи дека законот ќе се однесува на националните класифицирани документи, но и на класифицираните информации кои се добиваат од страна на меѓународни организации или создавање меѓусебна соработка, со главен акцент на комуникација со документи кна НАТО што се и класифицирани.

Класификацијата не смее да биде основ за прикривање. Напротив, се дава безбедност и заштита на сите лица кои сметаат или можат да утврдат дека класификацијата била злоупотребена за да се покрие кривично дело, незаконско работење или злоупотреба. Тоа тука е јасно прецизирано – истакна Шекеринска.

Таа додаде дека привршуваат сите подготовки за да се обезбеди и физичка и процедурална безбедност на класифицираните иниформации, а тоа значи дека пристапните точки до кои ќе стигаат документите и информациите на НАТО се прилагодуваат целосно на стандардите на Алијансата. Во сите клучни институции, потенцира Шекеринска, се привршуваат целосни мерки на физичка стабилност, затворање на прозорци, заштита од електромагнетно зрачење и целосен видео надзор.

На посебна седница Законодавно-правната комисија ќе го разгледува Предлог за изменување и дополнување на Буџетот на Република Македонија за 2019 година во второ читање.

Во собранието денеска ќе се одржи и јавна расправа на тема: Улогата на жените во руралните средини и нивните предизвици во Комисијата за еднакви можности на мажите и жените