Македонија 03. декември 2019. / 20:44

Николоски: Западните политичари се разочарани од Заев и СДСМ и се срамат што некогаш ги поддржувале

Николоски: Западните политичари се разочарани од Заев и СДСМ и се срамат што некогаш ги поддржувале

Немам јас повеќе информации од тоа што има Владата, но има суштинска разлика помеѓу мене и МНР или претседателот на Владата, а тоа е дека јас истите ги изнесувам во јавност со цел на тој начин да алармирам нешто да се поправи, а Владата ја става главата во песок или ѓубрето под тепих. Односно, наместо да се соочи со тие информации и како Влада проактивно да ги решава, бега од истите мислејќи дека нема да се случат.

Ова во интервју за КУРИР го истакнува потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски.

Јас уште минатата година, уште пред да се потпише Преспанскиот штетен договор велев дека дури и да се потпише тој договор, Македонија нема да потпише преговори во 2018-тата година. Заев велеше дека мора што побрзо да се потпише Преспанскиот договор и затоа го потпиша на 17-ти јуни за вече на 29-ти јуни кога беше европскиот Совет, Македонија да добие датум за почеток на преговори. Видовте дека не се случи така, истакнува тој.

Николоски оценува дека постои тотално разочарување од Зоран Заев.

Сите нека размислат кога Зоран Заев последен пат бил поканет во главен град во било која држава надвор од соседството на билатерални средби. Не зборувам на средби каде има 30-40 државници, па сакале-не сакале мора да ве поканат. Кога последно бил во Лондон, Мадрид, Вашингтон, дали воопшто бил во Париз? Нека одговорат гледачите на тие прашања и ќе им стане јасно што мислат европските и светските лидери за Заев. Да не зборувам за скандинавските земји или за земјите од Бенелукс каде и генерално има една поголема скепса кон проширувањето. Тотална разочараност постои од него и на дел од нив им е срам што еден период имаше на силна поддршка кон него лично и кон СДСМ. Тоа е тоа, сите сме живи луѓе, сите правиме грешки, правиме грешни проценки, но добро е што ги увидоа и веќе односот кон Македонија се менува и можеме да го видиме сите, анализира Николоски во интервју за КУРИР.

Во интервјуто за КУРИР, Николоски ексклузивно најави дека ВМРО-ДПМНЕ во следниов период ќе има интензивна меѓународна активност.

Ќе одиме на дестинации каде што Заев не го примаат, истакна Николоски.