Македонија 07. март 2021. / 14:32

Иако само тој е кандидиран, Заев вели дека изборите во СДСМ се пример за демократија

Иако само тој е кандидиран, Заев вели дека изборите во СДСМ се пример за демократија

Со процесот на промени внесуваме многу новини во фунцкионирањето на партијата, за првпат ќе имаме внатрепартиски избори на кои секој член ќе може да гласа за нов претседател на СДСМ и тоа е врвна демократска вредност, посочи претседателот Зоран Заев во интервју за „Слободен печат“.

Заев истакна дека по изборите, ќе следуваат нови кадровски промени во раководството и ја објасни својата програма за новиот четиригодишен мандат како претседател на СДСМ.

– По изборите ќе следува Конгрес на партијата некаде во месец мај и јас очекувам ново политичко освежување како дел од новата политика и тоа е првиот момент од мојата програма. Вториот момент е уште позасилено креирање на политики за борба против криминалот и корупцијата. За мене, борбата против криминалот и корупцијата е подобар економски стандард, подобро здравство, подобро образование, но и побрз пат кон ЕУ. Криминалот и корупцијата ги има секаде во светот. Во таа борба секој мора да даде свој придонес и тука ќе се вградиме сите. Трето, ќе охрабриме различни мислења. СДСМ е партија во која владее демократијата но сакаме да дадеме шанса за уште поголема присутност на различни мислења, за дополнително да ја зајакнеме демократијата. Многу важен елемент е да ги отвориме вратите и за сите оние кои не мора да имаат книшка од СДСМ, но веруваат во социјалдемократските вредности и проевропските политики, посочи Заев.