Македонија 29. ноември 2020. / 12:58

Борисов: Изненаден сум од резолуцијата на ЕП, во Бугарија нема македонско малцинство

Борисов: Изненаден сум од резолуцијата на ЕП, во Бугарија нема македонско малцинство

Премиерот на Бугарија, Бојко Борисов, во интервју за Франкфуртер алгемајне цајтунг веи дека Бугарија е единствената држава која дури и повеќе од Германија сака Македонија да почне преговори со ЕУ, но тоа што за него било големо изненадување е што неодамнешната резолуција на Европскиот парламент за Бугарија го покренала прашањето за наводното македонско малцинство во Бугарија.

-Во Бугарија нема македонско малцинство. Какво македонско малцинство треба да има во Бугарија? Јас не познавам такво малцинство. Од резолуцијата дознав дека има такво. И со оглед на тоа што бугарските социјалисти во ЕП ја поддржаа резолуцијата очигледно тие исто така сметаат дека такво малцинство живее кај нас. Наместо да водиме позитивна дебата за европскиот пат на Република Северна Македонија, сега се насочуваме кон сосема поинаква дебата. Сакам да напоменам дека навистина ме вознемири насоката во која се развија настаните, изјави Борисов за ФАЦ.

Борисов нагласува дека компромис со Македонија е можен, но вели дека е потребно да се познава историјата.

-Бугарските комунисти и Комунистичката интернационала, контролирана од сталинистичка Москва, сакаа од идеолошки причини по Втората светска војна да ги претворат насилно Бугарите во Македонија во Македонци. Бугарите таму беа принудени да се нарекуваат Македонци. Доколку сега во процесот на приклучување кон ЕУ се појават одредени погрешни тврдења и јас не реагирам, моите политички опоненти ќе кажат: Борисов ја продава бугарската историја и подлегнува на притисоците на европските патнери, истакна Борисов во интерјуто.