Македонија 12. декември 2020. / 17:34

Ахмети се сретна со Бучковски: Можно е брзо решение без последици врз јазикот, идентитетот и културата

Ахмети се сретна со Бучковски: Можно е брзо решение без последици врз јазикот, идентитетот и културата

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, денеска оствари средба со поранешниот премиер Владо Бучковски, кој сега е избран од Владата на Македонија, за Специјален претставник во соседна Бугарија, соопшти ДУИ.

– Ахмети и Бучковски, дискутира за имплементација на Договорот за добрососедство меѓу Скопје и Софија, актуелните ставови меѓу странките и најдобрите начини за да се надмине создадениот спор. Ахмети даде целосна поддршка за интензивен дијалог и изрази убедување дека решението може брзо да се постигне и тоа без никакви последици врз јазикот, идентитетот и културата кои не се дел од контекстот и диалогот, информираат од ДУИ.

Од таму уште додават дека европскиот дух на постигнување договор треба да преовладува и во неговото прецизно спроведување без одлагање и како дел од рамката за преговори во областа на меѓусоседските односи, но и уставните одредби за територијална и друга не-закана за нашите соседи.