Економија 26. март 2020. / 20:51

Земјоделците изземени од ограничувањето за движење за викенд деновите

Земјоделците изземени од ограничувањето за движење за викенд деновите

Владата донесе одлука со која ги иззема земјоделците од забраната за движење за време на викенд деновите во сабота и  недела од 16:00 часот до 05:00 часот, заради интензивирање на сезоната на земјоделски работи, особено во градинарските култури.

Владата ги задолжи министерствата за земјоделие и информатичко општество и администрација да издава дозволи на земјоделците, фармерите, сточарите и други земјоделски работници кои преку подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе се пријават за добивање на дозволи за движење.

На 29. седница Владата донесе Одлука за дополнување на Одлуката за укинување на увозната давачка – царинската стапка за потрошен медицински материјал, и за лекот „хлорокин“ (chloroquine).

Министерот за образование и наука Арбер Адеми на седницата информираше за поставувањето на Националната платформа за е-настава која од денеска ќе се користи во образовниот процес за време на вонредната состојба, и дека се работи на решение за учениците кои немаат пристап до интернет.