Занимливости 11. мај 2018. / 16:33

Милиони туристи го посетуваат: Што се крие под урнатините на кинескиот „град на духовите” ?

Милиони туристи го посетуваат: Што се крие под урнатините на кинескиот „град на духовите” ?

Кинеската провинција Сечуан, која пред десет години беше уништена од земјотрес, поради кој загинаа 87.000 луѓе, секоја година привлекува неколку милиони туристи.

Иако од земјотресот помина деценија, некои делови од градот и понатаму изгледаат исто како и кобниот ден.

Тим од 200 луѓе, ги чуваат разрушените згради, како спомен на загинатите, а трупови на илјадници жртви сеуште се наоѓаат под урнатините.