Свет 12. јануари 2020. / 16:45

Велика Британија му се закани на Иран поради притворот на амбасадорот

Велика Британија му се закани на Иран поради притворот на амбасадорот

Британскиот министер за надворешни работи, Доминик Рааб и портпаролот на американскиот Стејт департмент, Морган Ортаг, го коментираа притворот на британскиот  амбасадор Роберт Макер во Иран.

Рааб го нарече задржувањето неразумно и кршење на меѓународното право. Британскиот министер за надворешни работи изјави дека иранските власти биле на крстопат.

Според министерот, Иран може „да продолжи на патот кон „политичка и економска изолација“, или да преземе мерки за „намалување на тензиите“.

Ортаг ги повика иранските власти јавно да се извинат за приведувањето на британскиот пратеник. САД го обвинија Иран за кршење на Виенската конвенција. Како што е наведено во Стејт департментот, Техеран „има долга историја на прекршувања“. ве