Свет 09. септември 2019. / 20:44

Турција би загубила три милијарди долари во случај на Брегзит без договор

Турција би загубила три милијарди долари во случај на Брегзит без договор

Турција би можела да изгуби до 3 милијарди долари во трговијата како резултат на „Брегзит“ без договор, предупреди турскиот министер за трговија Рухсар Пеќан, цитирана од Ројтерс.

Таа додаде дека многу турски компании не се свесни за последиците од ваквото сценарио.

Говорејќи на турско-британски бизнис форум во Истанбул, Пеќан рекла дека загубите ќе бидат резултат на зголемувањето на Велика Британија во увозните давачки по Брегзит во сектори, вклучително металургија, автомобилски и текстилната индустрија.

Очекуваме најпогодените сектори да бидат автомобилската со загуби до 1,2 милијарди американски долари, текстилната индустрија со загуби од 1,3 милијарди американски долари и трговија со електроника и домашни уреди – 500 милиони долари – рекла Пеќан.

За жал, дури и ако Велика Британија и ние сакаме да потпишеме договор за слободна трговија, не можеме да го сториме тоа заради нашите меѓународни заложби со ЕУ, додаде таа.

Пеќан смета дека Секторот за трговија ќе започне со тури низ земјата за да ги информира компаниите за потенцијалното влијание врз Брегзит без договор.

Изгледа дека договорот за Брегзит ќе биде добар развој, но договорот за „Брегзит“ ќе го стави бизнисот на Турција во тешка позиција, рече министерот за трговија