Свет 17. април 2020. / 22:45

Саудиска Арабија донира 500 милиони долари за борба против пандемијата на корона вирусот

Саудиска Арабија донира 500 милиони долари за борба против пандемијата на корона вирусот

Саудиска Арабија, која во моментов претседава со Г-20, соопшти дека ќе донира 500 милиони долари за поддршка на глобалната борба против пандемијата на корона вирусот и ги повика другите земји и организации да донираат средства.

Од споменатите средства, 150 милиони се наменети за Коалицијата за епидемиска подготвеност и иновации, 150 милиони долари за Глобалната алијанса за вакцини и имунизација и 200 милиони за други здравствени организации и програми.

Официјален Ријад, преку соопштени, ги повикува сите други земји, невладини организации, филантропи и приватниот сектор да донираат средства за да ја покријат финансиската дупка, од околу осум  милијарди американски долари потребни за соодветен одговор на пандемијата на корона вирусот.