Свет 23. август 2020. / 21:30

Педесет години затвор за нарачател на убиство на новинарка во Мексико

Педесет години затвор за нарачател на убиство на новинарка во Мексико

Судот во Мексико го осуди на 50 години затвор Хаун Карлос Морено, нарачателот на убиството на новинарката Мирослава Бриџ, која пишуваше за трговијата со дрога, за насилството и за корупцијата во земјата.

Бриџ беше 11. новинарка., која беше ликвидирана во 2017 година во Мексико.

Речиси  90 отсто од нападите врз новинарите во Мексико не се решени, а според Репортери без граници само во текот на годината убиени се пет новинари, со што земјата е меѓу „најсмртоноснте во светот за медиумските работници“.

– Блиските врски помеѓу државни претставниции организираниот криминал претставува сериозна закана по новинарите и го урива правосудството на сите ниво, се наведува во соопштението на Репорери без граници.

Убиецот на новинарката Бриџ остави порака – „Затоа што беше прегласна“.

Според локалните медиуми нарачателот Морено беше член на картелот Синаое, а непосредниот извршител пооп ликвидацијата на Бриџ, подоцна беше пронајден убиен.