Свет 06. април 2020. / 13:24

Пандемијата може да им помогне на научниците да развијат систем за предвидување земјотреси

Пандемијата може да им помогне на научниците да развијат систем за предвидување земјотреси

Научниците од Британскиот геолошки институт заклучиле дека вибрациите на површината на планетата Земја во изминатиов период се значително опаднати, а причина за тоа е нефункционалноста на градовите ширум светот поради пандемијата на корона вирусот. Тие посочуваат дека сеизмометрите покажале значителен пад на нивото на врева во најголемите светски градови.

Како што објаснуваат, ваков недостаток на врева се забележува секоја година во текот на божикните празници кога луѓето се дома покрај своите огништа, но овојпат, овој феномен трае многу подолго.

– Од оваа состојба човештвото има една огромна корист, а тоа е дека во вакви моменти научниците можат темелно да ги проучат земјотресите со тоа што ќе го споредат нивото на врева со човековата активност. Ако може да ги воочиме звуците што ги создаваат луѓето, тогаш можеме истите тие звуци да ги отстраниме од нашите податоци за да предвидуваме земјотреси – велат експертите од Британскиот институт.

Дел од научниците тврдат и дека падот на сеизмичката врева би можел да се покаже како корисен и за предвидување на активноста на вулканите ширум светот.