Свет 05. октомври 2019. / 19:45

ООН сакаат истрага за насилството во Хонг Конг

ООН сакаат истрага за насилството во Хонг Конг

Високиот комесар на ООН за човекови права Мишел Бачелет повика на независна истрага за употреба на сила за време на протестите во Хонг Конг, објави Ројтерс. Таа рече дека е загрижена за високото ниво на насилство поврзано со демонстрациите.

Според Бечелет, Хонг Конг треба веднаш да спроведе „ефективна, брза, независна и непристрасна“ истрага за акти на насилство, а сите одговорни треба да бидат изведени пред суд.

-Јас остро ги осудувам актите на насилство од секоја од страните и ги повикувам сите демонстранти  да го сторат тоа мирно и без насилство “, додаде Бачелет.

Што се однесува до забраната за носење маски, Високиот комесар рече дека маските не треба да предизвикаат насилство. Сепак, ги повика властите во Хонг Конг да не ја користат забраната за одредени групи или да го ограничуваат правото на слобода на собирање.

Во Хонг Конг протестите предизвикани од усвојувањето на законот за екстрадиција продолжуваат веќе неколку месеци. Во петокот беше воведена забрана за носење маски за време на протести и други масовни настани, што предизвика нов бран незадоволство. Од безбедносни причини, властите ги затворија метро станиците во градот.