Македонија 11. март 2021. / 22:27

За скандалот со вакцините објавен од „Ла Верита“, Пендаровски слушнал од медиумите

За скандалот со вакцините објавен од „Ла Верита“, Пендаровски слушнал од медиумите

Информацијата на италијанската „Ла Верита“ околу вакцините, каде што објавија околу скандалот на министерот Венко Филипче за набавка на кинеските вакцини, според Пендаровски треба да се проверат до крај.

Претседателот на државата ова го кажа во „Клик Плус“ на ТВ21.

– Моите информации се оние кои ги добиваме од медиумите, и не сум надлежен да ја барам комуникацијата од министерот за здравство и тоа министерството во овој процес на бараање.

Мојата комуникација со премиерот, министерот за здравство и оние за надворешни работи и другите министерства се сведува само како координација за информација од странски држави за вакцини.

Видов весникот што објавува. Но, секој медиум или социјална мрежа треба да го претресеме од сите агли пред да објавиме нешто. „Ла Верита“ треба да се провери до крај, и плус што го објавуваат тоа во продолжението како документи со некои кинески фирми. Плус имаме информација од министерот за здравство зошто тоа е направено. Откако од кинеското МНР им е посочено дека тоа не е патот до вакцините, е вратен тој капар како што го нарекуваат“, рече Пендаровски.

Целата изјава слушнете ја во следното видео: