Свет 01. ноември 2019. / 22:40

Гутереш: ОН ќе го разгледа планот на Ердоган за сириските бегалци

Гутереш: ОН ќе го разгледа планот на Ердоган за сириските бегалци

Генералниот секретар на Обединети нации, Антонио Гутереш во Истанбул изјави дека светската организација ќе го разгледа планот на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган за распоредување на сириските бегалци.

Турција сака да воспостави безбедносна зона во североисточниот дел на Сирија, големо подрачје што е под нејзина контрола по офанзивата против курдските сили. Турските власти сакаат во безбедносната зона да префрлат 3,6 милиони бегалци, кои најдоа засолниште во Турција од 2011 година кога почна граѓанската војна во Сирија.

Гутереш инсистира на почитување на основните принципи на доброволно, безбедно и достоинствено враќање на бегалците во земјите од каде што потекнуваат. Тој додаде дека екипа на ОН ќе биде испратена на терен да ја согледа ситуацијата со бегалците.