Свет 04. декември 2020. / 16:07

Фаучи за извини за изјавата дека Британија пребрзо ја одобрила вакцината

Фаучи за извини за изјавата дека Британија пребрзо ја одобрила вакцината

Водечкиот американски експерт за заразни болести, Ентони Фаучи се извини за изјавата дека британските власти прерано ја одобриле вакцината против Ковид-19, велејќи дека тој има „голема верба“ во државните регулатори на таа земја.

Фаучи, кој е директор на Националниот институт за алергија и заразни болести на САД, предизвика контроверзии со претходната изјава дека британските здравствени регулатори не ги проучувале податоците за студијата толку внимателно како Управата за храна и лекови на САД (ФДА).

Тој рече дека сакал да каже дека американските власти работат поинаку од нивните британски колеги, а не подобро, но неговите коментари не биле веродостојно пренесени.

Имам голема верба и во научната заедница и во регулаторите во Велика Британија, и секој што ме познава мене и мојот однос кон тоа, кој е ист со децении, знае дека е така, изјави Фаучи за Би-Би-Си.