Свет 08. март 2021. / 08:59

Сите студенти во САД ќе бидат вакцинирани до крајот на 2022 година, тврди Фаучи

Сите студенти во САД ќе бидат вакцинирани до крајот на 2022 година, тврди Фаучи

Водечкиот американски епидемиолог Ентони Фаучи изјави дека студентите на последните години во САД ќе бидат вакцинирани до есен, додека нивните помлади колеги најверојатно ќе бидат вакцинирани на почетокот на 2022 година.

Тој изрази уверување дека Националните центри за контрола и превенција на болести „во следните неколку дена“ ќе одобрат олеснување на мерките за лицата кои се вакцинирани, но апелираше до 80 проценти од населението во САД кои сè уште чекаат да се вакцинираат, постојано да се придржуваат и да ги спроведуваат превентивните анти-епидемиски мерки.

– На добар пат сме, само треба да издржиме уште малку, рече Фаучи во интервју за телевизиската мрежа Си-Би-Ес.

Во САД секој ден во просек се вакцинираат околу 2,1 милиони луѓе.