Свет 12. март 2021. / 09:28

Секој кој е вакциниран ќе добие посебно упатство за како треба да се однесува

Секој кој е вакциниран ќе добие посебно упатство за како треба да се однесува

Националниот институт за алергиски и заразни болести во САД наскоро ќе издаде нови препораки за граѓаните вакцинирани против коронавирусот.

Во интервју за телевизијата МСНБЦ, главниот специјалист за инфективни болести во земјата, Ентони Фаучи рече дека наскоро ќе бидат објавени „голем број препораки“ со најоптимални медицински правила на однесување за луѓето кои примиле барем една доза од вакцината.

– Овие препораки ќе се однесуваат на патувања, за однесување на работното место и во молитвените куќи, рече Фаучи.

Како што истакнува весникот „Хил“, изјавата на Фаучи е дадена во врска со се почесто манифестираната независност на одделни држави, кои ги укинаа ограничувањата наметнати од пандемијата.

Властите во некои држави го укинаа задолжителното носење маски на јавни места и други безбедносни мерки, вклучително и дистанцата.

Администрацијата на претседателот Џо Бајден ги повика локалните власти да се воздржат од „рано укинување на ограничувањата“ за да се избегне отстапување од позитивните трендови во борбата против пандемијата на земјата.