Свет 10. June 2018. / 09:23

Ердоган лут на Курц за затворањето на џамиите во Австрија

Ердоган лут на Курц за затворањето на џамиите во Австрија

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ja критикуваше Австрија, која затвора џамии и протерува имами.

Тој ја осуди одлуката на австриската Влада за затворање на 7 џамии и екстрадираше на околу 60 имами.

Според него, овие мерки што ги презел австрискиот канцелар Себастијан Курц ќе доведе до „војна меѓу крстот и срцата“.

Тој не прецизира какви мерки ќе преземе Анкара. Џамиите во Австрија се затворени.

На 8 јуни, австрискиот канцелар Себастијан Курц објави дека на територијата на земјата се затворени 7 џамии. Австриските власти, ќе екстрадираат голем број имами и нивните семејства. Основа за овие драстични мерки е Исламскиот закон (2015), кој бара од муслиманите да ги почитуваат австриските јавни норми и принципи.