Свет 28. септември 2019. / 10:35

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ НА „ЛИДЕР“ СО РАКОВОТСТВОТО НА „ЛИКУД“

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ НА „ЛИДЕР“ СО РАКОВОТСТВОТО НА „ЛИКУД“

На 17ти септември се одржаа парламентарни избори во единствената демократска земја на Блискиот Исток, Израел. Овие избори можеби се едни од најважните за иднината на државата. За повеќе околу изборните резултати, можните сценарија како и иднината на Израел, разговараме со фронтмените на партијата на премиерот Бењамин Нетањаху, ЛИКУД.

Во интервјуто тимот на „Економски Лидер“ разговараше со Ели Хазан, директор за надворешни работи и интернационален секретар на „ЛИКУД“, Раз Гранот, кој е дел од интернационалниот тим на ЛИКУД и потпретседател на европските млади конзервативици (соработка со ECR/EYC/IDU/YIDU) како и со претседателот на израелските млади конзервативции (соработка со IDU/YIDU/EDS/ECR/EPP), Тамир Вертзбергер.

Пред да почнеме со разговорите, „Економски Лидер“ ви го објаснува изборниот модел и бројот на пратеници во Израел. Кнесетот односно израелскиот парламент брои 120 пратеници, исто како и македонскиот. За да се формира влада, потребни се 61 пратеник. На Бењамин Нетањаху му е доделен мандатот за формирање на влада.

ИНТЕРВЈУ 1: Ели Хазан е претставник на ЛИКУД во Интернационалната демократска унија и е одговорен за влезот на ЛИКУД во глобалната политичка фамилија порано позната како АКРЕ (Алијанса на конзервативци и реформисти), а сега ЕКР партија. 

средина десно, претседател на IDU Стивен Харпер и последен од десно, Ели Хазан

ЛИДЕР МК: Изборите во Израел поминаа со прилично изедначен резултат кога станува збор за центар-десно и центар-лево концептот. ЛИКУД на чело со Бењамин Нетањаху и обединетата десница имаат вкупно 55 пратеници, Бени Ганц и концептот на плаво-бели кој е центар-лево освои 44 пратеници, заедничките листи на арапските лидери 13 пратеници и ултра-десната партија на Либермен освои 8 пратеници. Природна коалиција би била помеѓу ЛИКУД со десниот блок (55) и партијата на Либермен (8), но тој лично е против лидерот Бењамин Нетањаху и изјави: „Јас сум за техничка влада составена од сите, без арапите“. Како го коментирате ова?

Ели Хазан: Резултатите на овие избори се прилично комплицирани, еве зошто. ЛИКУД на Бењамин Нетањаху освои 31 пратеник додека пак неговиот противник од левицата Бени Ганц освои 33 пратеника. Но, обединетата десница како блок има обезбедено 55 пратеници додека пак обединетиот лев и центар-лево блок има само 44. Обединетите арапски лидери на заеднички листи (исто така левичари) добија 13 пратеници. Тие не сакаат да го номинираат Ганц за премиер. Останатите 8 пратеници припаднаа на Либерман кој доаѓа од екстремната десница. Либерман пак е голем персонален противник на Нетањаху. Едно знам, а тоа е дека доколку не се формира влада, ќе се соочиме со слепа улица која во превод би значела нови избори. Тоа ќе бидат трети избори по ред. Верувам дека Ганц и неговите партнери од центар-лево, ќе дадат поддршка за ЛИКУД и ќе се приклучат во наредната голема влада.

ЛИДЕР МК: Во единственото бриселско центар-десно списание, “The Conservative Online”, имате напишано статија за Бењамин Нетањаху нарекувајќи го „магионичарот“. Дали магионичарот ќе успее да ја изменаџира ситуацијата и да остане премиер на Израел?

Ели Хазан: Бењамин Нетањаху е лидериште и светска класа политичар. Размислете вака, левицата ги имаше сите можни карти во своја рака како и сите услови да не порази. Но, и покрај тоа тие не успеаа. Уверен сум дека Нетањаху ќе состави влада и ќе остане премиер.

ИНТЕРВЈУ 2: Раз Гранот, потпретседател на младите европски конзервативци. Исто така, Гранот е дел од интернационалниот тим на ЛИКУД. 

ЛИДЕР МК: На вашиот фејсбук профил може да видиме слика каде што пишува „Ционизмот е бесконечен идеал“. Дали идеалите на ционизмот може да бидат прекршени доколку се формира центар-лево влада со арапските наместо израелските партии?

Раз Гранот: Илјадници години наназад, евреите живееле во прогон (надвор од денешен Израел). Во Европа, во Африка, Азија па дури и во Америка и Австралија. Токму поради тоа ние имаме една позната изрека „Следната година во Ерусалим“ како и многу песни и писанија за нашиот главен град Ерусалим. Ционизмот е концепт кој нуди бесконечен идеал за демократска земја, толеранција и враќање на евреите во својата матична земја. Во Израел, дури и левичарите се ционисти но проблемот е дека нивните гледишта го рушат од темел. Исто така, имаме опасност од креирање на дупла држава односно територии кои можат да побараат независност од Израел. Секако, тука се и ИСИС. Затоа, конзервативците веруваме и се бориме за Израел да биде национална држава преку која културите на малцинствата ќе бидат сочувани но сите ќе зборуваме преку една уста, демократска израелска.

ЛИДЕР МК: Зошто е битно ЛИКУД како движење и политичка партија да формира влада? Дали и како позицијата на ЛИКУД влијае врз политичкиот Свет во десно и центар-десно вклучувајќи ги Интернационалната демократска унија, Светските конзервативци, суверенисти и десничарски движења, Трамп 2020, луѓе како Јаир Болсонаро….

Раз Гранот: Доколку ЛИКУД остане на власт, ќе помогне во две најважни битки што следат. Визијата на Трамп односно договорот на векот за Блискиот исток може да биде реализиран. Пријателството помеѓу Трамп и Нетањаху е фасцинантно и е голема придобивка за Израел. Исто така, тие делат заедничка визија во однос на геополитика и слободна економија. Доколку договорот за мир се спроведе, тоа ќе биде историски добар момент за евреите и палестинците. Во економската битка, Нетањаху е познат во светот како човек кој економски го отвори Израел према светот и влезе со сите сили во битката за глобален слободен пазар. Тој има делувано во креирање на договори за трговија со најсилните држави во светот како и придонесе да станеме силна start-up нација. Како резултат на тоа, ЛИКУД е силно препозната центар-десно партија во светот и е член на ИДУ, ЕКР. Исто така ЛИКУД е во корелација со други организации и светски лидери кои се борат за слобода, мир и слободни пазари.

ИНТЕРВЈУ 3: Тамир Вертзбергер, интернационален тим на ЛИКУД и лидер на израелските млади конзервативци – младински огранок на ЛИКУД. Г-дин Тамир моментално живее и работи во Будимпешта и е во блиски контакти со партијата на Виктор Орбан, ФИДЕЗ.

ЛИДЕР МК: За време на самитот на Европските демократски студенти (EDS – партнери на Европската народна партија) во Берлин 2016, вие кажавте: „Израел како држава е воспоставен од евреиски мигранти од целиот Свет, но мнозинството биле од Европа. Не секој разбира дека Израел е поставен како држава врз темелите на европските вредности. Затоа, Израел треба да е неразделив дел од Европа, ЕУ и европските семејства“. Дали мислиш дека европските вредности врз кој е поставен Израел би биле сочувани доколку левицата направи влада во која ќе има бидат вклучени и заедничката листа на арапските лидери?

Тамир Вертзбергер: Би сакал да е така бидејќи на крајот од се, Израел е демократска држава базирана на западни вредности, човекови права и владеење на правото. Овие неколку вредности се во ДНК-та на секој Израелец безразлика од кој политички спектрум доаѓа. Последиците од центар-лево влада со или без арапските лидери ќе се одразат врз домашната политика и креирањето на државни политики. Исто така, левичарска влада ќе биде повеќе попуштлива на интернационалниот притисок врз Израел особено во делот на безбедносните прашања и суверенитетот.
Во минатото сме се покажеле дека се солидарни со палестинците во однос на нивните барања, но тие само ги зголемуваат своите апетити и од тоа најмногу се плашиме при евентуална лева влада. Влада која е слаба и покажува слабости може многу лесно да ги загрози нашите вредности и идентитет. Исто така, да ги загрози и темелите на државноста односно ционизмот.

ЛИДЕР МК: Самитот на Вишеград групата (V4) во Прага помина прилично добро во однос на Западен Балкан и зеленото светло од В4 групата за наша интеграција во ЕУ. Виктор Орбан и ФИДЕЗ (партнери на македонското ВМРО како и останати конзервативни групи), најверојатно ќе ја добие комисијата за проширување. Доколку вие велите дека Израел треба да е нераскинлив дел од Европа (за што се слагаме), како е пак вашето мислење за Западен Балкан во однос на европеизација и интерграција во ЕУ?

Тамир Вертзбергер: За мене лично, Европската унија е многу значаен проект и секоја држава од Европа која ги негува европските вредности треба и мора да е дел од европското семејство. Светот и Европа се соочуваат со многу тешки времиња особено во однос на нелегална миграција, економска криза, геополитички предизвици како и пораст на радикални групи и тероризам. Европските држави мора да работат заедно како една единица за решавање на овие проблеми, но најбитно од се при ова заедничко работење е почит кон суверенитетот на секој земја!

ЛИДЕР МК: Во блиското минато, Израел како држава се соочи со проблеми во однос на дел од ставовите и политиките на членови на Европската комисија како на пример случајот со Федерика Могерини. Потпретседателот на САД Мајк Пенс, за време на самитот за безбедност во Варшава рано годинава, посочи дека не е задоволен од политиките на ЕУ кон Израел. Дали новата комисија ви дава надеж за некоја промена?

Тамир Вертзбергер: Комисијата не е релевантна. Не е битен составот. Телото кое одлучува за политиките на ЕУ е Советот на Европа. Јасно може да се забележи дека Советот на Европа се повеќе оди во насока против поддршка на Израел во однос на круцијални прашања со Блискиот Исток. Ова најдобро може да се види преку примерот на гласање на земјите од Европа во Обединети Нации. Како добар и позитивен пример и студија која може да се земе за анализа се унгарско-израелските односи. Односите помеѓу Унгарија и Израел се пример како треба да се однесуваат секоја земја поединечно безразлика на составот на комисијата на ЕУ или пак било која друга одлука на унијата.

EXCLUSIVE INTERVIEW WITH INTERNATIONAL TEAM AT LIKUD PARTY ISRAEL

On 17th of September 2019, the only real democratic state in the Middle East faced a crucial election for its future. For more about the outcomes of the elections, possible scenarios and the future of Israel as a state, we will read from some of the frontiers of the Benjamin Netanyahu’s party LIKUD. We talk with: Eli Hazan, foreign affairs director & international secretary, Tamir Wertzberger, chairman of LIKUD’s youth movement – Israeli Young Conservatives and Raz Granot, international team of LIKUD and vice-president at European young conservatives. Since now, Netanyahu got the first permission to form coalition.

Eli Vered Hazan (photo: last on the right) – foreign affairs director and international secretary of LIKUD. He is the representative of LIKUD at the International Democratic Union and moved the party toward being a member of the Alliance of Conservatives and Reformists and European Conservatives ACRE/ECR.

 

1. LIDER MK: The election results in Israel are a tie. LIKUD and the right have 55 MPs, Ganz and the center-left has 44, Joint Arabic leaders group has 13 and the Lieberman which is a far-right nationalist has 8 MPs. Natural coalition would be LIKUD and the Right together with Lieberman, but he personally gave a statement: “We have only one option, a national, liberal, broad government composed of joined government of Likud (Benjamin Netanyahu) and Blue-White (BennyGantz)”. Please give a short comment for the outcomes of the elections.

Eli Vered Hazan: The results of the elections are very complicated. The Likud received 31 seats and blue and white 33. The right blocк has 55 seats, while the left blocк 44. The Arab list that belongs to the left does not want to recommend Benny Gantz to be prime minister. On the other side, Liеberman whо hates Netanyahu wants to form a government without him. He received 8 seats which completes the total of 120. I believe that in the end Gantz and his faction alone (Blue and White consists of 3 different factions) will join us because we may face dead end that will lead to third elections and he will try to prevent it.

2.LIDER MK: In the online magazine, The Conservative Online, you have an article about Benjamin Netanyahu named “The Magician”. Will the magician manage this situation and stay prime-minister?

Eli Vered Hazan: I strongly believe it. Think about: the left wing in Israel could not defeat Netanyahu although they had the best conditions for that. Netanyahu is a world class leader.

Raz Granot is the vice-president of the EYC – European Young Conservatives, an official youth of the ECR party. Also, together with Eli Hazan, Mr. Granot is part of the international team of LIKUD.

3.LIDER MK: On your Facebook profile, you have a photo and description saying: “Zionism is an infinite ideal”. Can this ideal be broken by the center-left and left movements just to form a government?

Raz Granot: For thousands of years, Jews have lived in exile outside Israel today. In Europe, Africa, Asia, and even America and Australia. Despite the geographical distance, the Jews of the world pray “next year in Jerusalem”. Songs were written about our capital and surrounding cities. The concept of Zionism is an endless ideal for democracy, tolerance and the return of the Jewish people to their place of origin. Today, I believe that there are leftist parties in Israel that are indeed Zionist, but their concept of preserving Zionism is to cut through the flesh. A major separation from strategic territories that can pose a danger to Israel by fundamentalist Islamic elements such as ISIS, etc. Therefore, the conservative views of the right-wing parties is to preserve Israel’s mouth as Jewish and democratic and also preserve the culture of minorities without any attempts to relinquish land that is so important to us.

4.LIDER MK: Why is it important for LIKUD as a movement and political party to stay in power? How much can a LIKUD in power affect the global center-right to right wing movements? Including Trump 2020, IDU, people like Jair Bolsonaro…

Raz Granot: If the Likud remains in power it will contribute to the two most important arenas. In the political arena, Trump’s “deal of the century” to the Middle East could be realized. Trump’s and Netanyahu’s friendship is a tremendous achievement for Israel and it’s because of the shared vision for the future of the world politics and free economy. If the peace plan is implemented, it will work more smoothly when Netanyahu is in power. The success of the century plan can bring a historic peace agreement between us Israelis and Palestinians and our duty to look after it. In the economic arena, Netanyahu is recognized in the world and that’s because he opened Israel to the global free market. He also created trade agreements with the world’s strongest countries and thus the world benefits from the start-up nation. As a result of its economic views and ideology, Likud belongs to international organizations such as ECR, IDU and other organizations with world leaders who strive for the same purpose – peace, freedom, and free market.

Tamir Wertzberger– International relations coordinator in the Likud party; Chairman of IYC – Israel Young Conservatives. Currently living in Budapest, Hungary and in close contacts with Viktor Orban’s FIDEZS party.

5.LIDER.MK During the EDS council meeting in Berlin, February 2016, you have stated: “The state of Israel established by Jewish refugees from all over the world, with a large majority of Jewish refugees from European countries. I say it because not everybody understand that the state of Israel based on European culture and European values and therefore, in my perspective, Israel should be an integral and unseparated part of European community”. Do you think that the European values upon which Israel was set will be preserved if center-left government is formed with the Joint group of Arabic leaders?

Tamir Wertzberger: I want to believe that yes. After all Israel is democratic state which based on Western values of Human Rights and the rule of law. This is the DNA of the Israeli society all over the political spectrum. The consequences of center-left government with the Arab parties or without the Arab parties are more relevant to the domestic level in decisions making and policy that may create more pressure from International Community and effect also security issues in Israel. We already saw in the past when every time Israel shows any will to go forward the Palestinians it is just invited more demands from International Community to Israel to go more far and this is our biggest fear. A government that signal weakness can violate other, and not less important values, as the Jewish identity of Israel and the basic principles of Zionism.

6.LIDER.MK: The V4 summit in Prague recently, gave a full support for our region, the Western Balkans to join EU. Orban and FIDESZ (partner of many Macedonian VMRO groups and many other conservatives) got the commission for enlargement. If Israel should be an integral and unseparated part of the European community (for which we do agree), what about your opinion on the Western Balkan and our perspective as future possible members of the EU?

Tamir Wertzberger: In my personal opinion the EU is a very important project, and every European country which shares the same values and principles that unify the EU must to join and be part of the European community. The world in general and Europe specifically are facing a very challenging times especially regarding immigration, economic crisis, geo-political changes and raising of terrorism. European countries must work together to deal with those challenges as one and unite in one condition – that the sovereignty of the states does not violate.

LIDER MK: In recent past, Israel faced problems regarding some of the people from the EU commission like Federica Mogherini. US vice-president Mike Pence at the Warsaw Summit early this year has stated that EU policies towards Iran has been weak, incoherent and defensive. Is the new commission giving hope for better relationship for EU and Israel?

Tamir Wertzberger: The commission is irrelevant, so it is does not matter if there is this commission or other. The body who decide about the policy in the EU is the EU Council and we can see that the EU council systematically go against Israel in almost all the core issues related to Israel and the Middle East. The reflection for the EU policy you can see in the way the EU member states are voting in the UN in resolutions that focus Israel. You can take the relations between Israel to Hungary as a study case to see how diplomatic work with every member state directly can create a change in the attitude of the same member state even in the EU institutes. This is the key issue, and not to hope that something or someone in the EU will change by his own.