Свет 19. јуни 2019. / 20:02

Борис Џонсон убедливо води за лидер на Конзервативците

Борис Џонсон убедливо води за лидер на Конзервативците

Борис Џонсон го зголеми своето водство по третиот круг гласање на конзервативните пратеници за наследник на Тереза Мај како лидер на партијата.

Секретарот за меѓународен развој, Рори Стјуарт, за кој многумина сметаа дека е најблиску до центарот и најпрогресивен од петтемина кандидати, испадна од трката со само 27 гласа од 313 пратеници.

Евросептикот Џонсон го зголеми бројот на гласови на 143, од 126 колку што имаше во вториот круг.

Во следниот круг гласање влегуваат и Џереми Хант со 54 гласови, Мајкл Гоув со 51 и Саџид Џавид со 38 гласови.