Скопје 25. јануари 2021. / 10:23

Заев најави дека уште 1000 домаќинства од Гази Баба ќе се приклучат на градското парно

Заев најави дека уште 1000 домаќинства од Гази Баба ќе се приклучат на градското парно

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев и градоначалникот на Општина Гази Баба, Борис Георгиевски направија увид на неколку тековни проекти што се реализираат во оваа општина.

Како што истакнаа во своите обраќања, успешната соработка помеѓу Владата и локалната самоуправа е клучна за да се обезбедат услови за подобар живот на сите граѓани.

Во име на таа цел, во моментот во општината се реализира заеднички проект за поврзување на 1.000 домаќинства од Хиподром 1 и Хиподром 2, на градската топловодна мрежа. На овој начин ќе се намали потрошувачката на струја на овие домаќинства и ќе се намали загадувањето на воздухот во овој дел од градот.

При отворањето на спортската сала во Хиподром Заев рече дека очекувања на граѓаните во населеното место Хиподром во Општина Гази Баба се во голема мерка остварени.

– Во претходниот мандат на Владата, старите бараки на основното училиште „Вера Јоциќ” беа заменети со нова, модерна училишна зграда за 600 ученици, со 12 училници, шест кабинети, простор за наставниците и со библиотека. Заедно со општината изградивме објект кој ги задоволува сите услови и стандарди за реализација на воспитниот образовен процес на квалитетен начин. Една година подоцна, во услови на пандемијата со КОВИД-19 ја завршивме и изградбата на спортската сала на училиштето, започна Заев.

Заев рече дека учениците 10 години немале функционална сала, а сега им е овозможено тоа. Воедно, тој најави дека оваа година влегуваме во реализација на уште еден заеднички проект од посебен интерес на граѓаните на Гази Баба, односно на населеното место Хиподром.

– Заедно со Електрани на Северна Македонија, односно со нивната подружница „Енергетика” околу 1.000 домаќинства и деловни објекти ќе се приклучат на мрежата за топловодно греење во Хиподром и во повеќе други населени места. Станува збор за инвестиција вредна околу 600 илјади евра која ќе се реализира во следните две до три години.Со ова проширување на топловодната мрежа во Гази Баба се очекува голем бенефит за граѓаните како што се намалување на потрошувачката на струја за домаќинствата приклучени на системот, стабилно и современо загревање на домовите, како и намалување на причинителите на аерозагадувањето, заврши Заев.