Скопје 10. март 2021. / 15:19

(ВИДЕО) Заев во „Ист Гејт Мол“: Најголемиот трговски центар во регионот ќе донесе светски брендови и нови вработувања

(ВИДЕО) Заев во „Ист Гејт Мол“: Најголемиот трговски центар во регионот ќе донесе светски брендови и нови вработувања

Скопје го има најголемиот трговски центар во регионот. Горди сме што „Ист Гејт Мол“ носи реномирани трговски марки во нашата земја: 250 локални и меѓународни брендови. Тоа значи отворање на голем број на работни места, што е и наша заложба да креираме поволен деловен амбиент за добро платени работни места и привлекување нови инвеститори, рече Заев на денешната посета на „Ист Гејт Мол“.

Тој рече дека овој трговски центар ќе понуди многу работни места.

– Ист Гејт Мол“ ќе прерасне во модерен трговски центар од новата генерација кој ќе го претставува светот на едно место. Со својата големина од 160.000 м2 површина, разновидност и содржини, Скопје го има најголемиот трговски центар во регионот. Горди сме што „Ист Гејт Мол“ носи реномирани трговски марки во нашата земја: 250 локални и меѓународни брендови. Тоа значи отворање на голем број на работни места, што е и наша заложба да креираме поволен деловен амбиент за добро платени работни места и привлекување нови инвеститори. Градежништвото развива 70 дејности и поддејности и претставува економска гранка која силно учествува во БДП, во создавање работни места со квалитетни плати за граѓаните. Сите што донесоа одлука да се спротивстават на пандемијата со инвестиции посебно во градежништвото, убеден сум дека направија одличен избор кој ќе им врати успех, изјави премиерот Зоран Заев на денешната посета на „Ист Гејт Мол“ во Скопје каде со засилена динамика се одвиваат градежните активности за официјално отворање оваа есен.

Премиерот Заев заедно со заменик-претседателот задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи, министерот за транспорт и врски Благој Бочварски, министерот за економија Крешник Бектеши и менаџментот на „Скопје Ист Гејт” направија обиколка на локацијата и се информираа за инвестициските активности до финална реализација на проектот.

– Скопје Ист Гејт инвестира и во услови на пандемија. Севкупната значајна инвестиција изнесува над 350 милиони евра за нашата земја. Комплексот развива бруто површина од 500.000 м2, во кои покрај трговскиот центар се содржани 10 станбени и 5 деловни згради. Она што дава позитивен сигнал за инвеститорите кои сакаат својот капитал да го вложат во регионот е извештајот на почитуваната американска фондација „Херитиџ“ за 2021 година кој беше објавен минатата недела, додаде премиерот Заев.