Регион 26. мај 2020. / 18:28

За разлика од Македонија во Словенија нема новозаразени од Ковид-19

За разлика од Македонија во Словенија нема новозаразени од Ковид-19

Вкупниот број потврдени заразени од почетокот на епидемијата останува 1469. Во две болници, во Љубљана и Марибор, има само девет пациенти со коронавирус, од кои двајца се на интензивна нега, и во клиниката Голник, која делува како тријажен центар , повеќе нема пациенти од ковид-19, па затоа денес е затворена, потврди на прес-конференција владиниот портпарол Јелко Кацин.

Во последните 24 часа почина еден пациент со ковид-19, со што бројот на починатите достигна вкупно 108, но состојбата во старечките домови, меѓу чии штитеници имаа најмногу смртни случаи кај заразените, исто така, значително се подобрила и се стабилизира.

Поради добрата епидемиолошка состојба, за што премиерот Јанез Јанша синоќа во интервју за ТВ Нова24.tv.si повтори дека е „најдобра во Европа“ и значи голем успех за неговата влада и медицинскиот персонал, но и за граѓаните кои се придржувале до пропишаните мерки, Словенија продолжува да ги олабавува мерките за ограничување на движењето и општествениот живот и има се повеќе и повеќе владини индикации дека од следната недела сите ученици од основно и среднообразование кои учеле од дома, ќе се вратат на училиште.

Што се однесува до режимот на влегување во Словенија, владата донесе нова одлука, која стапи во сила денес, но во неа нема многу промени во однос на претходната .

Таа предвидува дека, во принцип, но со исклучоци, на сите лица со постојан или привремен престој во Словенија им се доделува 14-дневен карантин при влез во земјата, а единствениот исклучок е посебен порелаксиран режим постигнат со Хрватска, врз основа на билатерален договор.

Словенија се надева дека ќе постигне сличен договор наскоро со Унгарија, а до 15-ти следниот месец со Австрија, од каде што голем број туристи доаѓаат во Словенија на летни одмори.

Исклучоци од карантинот по влегувањето во Словенија вклучуваат граѓани на соседните земји кои поседуваат земја или недвижен имот во Словенија или обработуваат земјиште од обете страни на границата, лица кои нарачале и планирале здравствена заштита во Словенија и се ослободени за странци кои се школуваат или студираат во Словенија или имаат блиски роднини во земјата и некои други слични случаи.