Економија 12. март 2021. / 14:14

Бројот на туристи преполовен, 70 отсто помалку странци ја посетиле Македонија

Бројот на туристи преполовен, 70 отсто помалку странци ја посетиле Македонија

Бројот на туристите во јануари 2021 година во однос на јануари 2020 година е намален за 49,2 процента, а бројот на ноќевањата е намален за 40,7 отсто. Бројот на домашните туристи бележи пад од 12,1 отсто, а на странските туристи од 69,8 проценти.

Според Државниот завод за статистика, бројот на туристите во јануари годинава изнесува 28.102, а бројот на ноќевањата 65.031.

Бројот на ноќевањата на домашните туристи во јануари 2021 година во однос на јануари 2020 е намален за 15,3 отсто, а бројот на ноќевањата на странските туристи е намален за 60,2 отсто.