Регион 03. декември 2020. / 21:50

Во Србија пристигна Руската вакцина „Спутник 5“

Во Србија пристигна Руската вакцина „Спутник 5“

Русија во текот на денешниот ден достави 20 дози од вакцината „Спутник 5“  против коронавирусот до Српската агенција за лекови и медицински помагала (АЛИМС) за лабораториско тестирање.

„АЛИМС” соопшти дека сите постапки во врска со контролата и регистрацијата на потенцијалната вакцина ќе се спроведат што е можно поскоро, бидејќи сите подготовки за тоа се веќе завршени.

Отворена е и можноста за заедничко руско-српско производство на „Спутник 5“, за што премиерката Ана Брнабиќ разговарала со рускиот министер за индустрија и трговија.

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, претходно најави дека можно е вакцинацијата да почне пред Нова година, а први што ќе ја примат вакцината ќе бидат здравствените работници.