Регион 19. јули 2020. / 09:31

(ВИДЕО) Пациенти заразени со вирусот низ прозор од болница им фрлаат работи на роднини

(ВИДЕО) Пациенти заразени со вирусот низ прозор од болница им фрлаат работи на роднини

Во изминатите недели безбедносните камери снимаа 4 или 5 пати семејства кои под прозорецот на Клиниката за белодробни заболувања во Ниш земаа работ што нивните најблиски, кои се лекуваат од корона на клиниката, ги фрлаат низ прозорецот.

Лекарите предупредуваат дека тоа не треба да се направи, бидејќи постои потенцијално ширење на инфекцијата.

Видеото покажува дека две лица се приближуваат кон зградата на Пулмологијата и прифаќаат работи што некој ги фрла одозгора.

Според лекарите, ваквата сцена се видела неколку пати минатата недела, а директорот на Клиниката за кардиохирургија, Драган Милиќ, кој граничи со пулмологијата, апелира до граѓаните да не го прават тоа.

Ова не е прв пат кога видовме како ковидни пациенти им фрлаат работи на своите семејства кои се приоритетно заразни, имаат ковид.

Членовите на семејството ги собираат овие работи со ковид, тие се во опасност, а потоа седат на клупата. Така, вирусот се шири, а КЦ може да биде место за ширење на болести. Апелирам до пациентите и нивните семејства да се заштитат себеси и другите – вели Милиќ.

Со ова тие ги загрозуваати своите најблиски и сите во КЦ Ниш, објаснува лекарот, затоа што на тој начин ја забрзуваат ширењето.

Не постои кризен штаб, струка или едукација што ќе помогне ако не си помогнеме самите и не постапуваме одговорно – заклучува Милиќ.

Да потсетиме, Клиниката за заболувања на белите дробови е една од двете коивдни болници во Ниш засега, а наскоро ваков центарќе стане четврти и петти кат од новата зграда на КЦ Ниш.