Регион 30. мај 2020. / 17:04

Протести во Сараево поради незадоволство од состојбата во државата

Протести во Сараево поради незадоволство од состојбата во државата

Најмалку 2.000 демонстранти се собраа во централниот дел на Сараево за да искажат незадоволството од ситуацијата во Босна и Херцеговина. Тие се упатија во протестна прошетка кон зградата на Парламентот на БиХ.

Според локални медиуми, граѓаните протестираат незадоволни од работата на сегашната власт, одложувањето на локалните избори и корупцијата.

Протестниот марш го организираше Платформата за напредок, чиј претседател е Мирсад Хаџикадиќ, а на кои им се придружија и претседателите на Народ и правда, СДП, Наша партија и Независната листа на Босна и Херцеговина.

Тие ги повикаа граѓаните на Мостар, Тузла, Бања Лука и сите други градови во БиХ да се приклучат на протестите во нивните средини.

Еден од коорганизаторите на протестот, претседателот на Независната листа на Босна и Херцеговина, Сенад Шепиќ, нагласи дека ситуацијата во државата е толку лоша што единствената работа што им остана на граѓаните е да бараат правда на улиците со цел да променат нешто.

„Вака сме присилени да бараме измени во изборниот закон со цел спроведување избори што нема да бидат украдени и после тоа да започнеме со промена на ситуацијата во земјата“, рече Шепиќ.