Регион 04. јуни 2020. / 18:20

Од полноќ Австријците може да влезат во Словенија без ограничувања

Од полноќ Австријците може да влезат во Словенија без ограничувања

Словенците од полноќ ќе можат слободно и без никакви контроли да патуваат во Австрија.

За влез во соседна земја повеќе нема да биде потребно граѓаните на Словенија да прикажат негативен тест за Ковид-19.

Реципрочно и официјална Љубљана реши Австрија да ја стави на спискот земји со поволна епидемиолошка слика, а нејзините граѓани ќе можат без никакви проблеми или услови да влегуваат во Словенија.

– Вчера границата ја отвори и Италија, а од утре ќе можеме повторно слободно да патуваме и во Австрија, изјави портпаролот на Владата Јелко Кацин.

Покрај Австрија, на списокот држави чии граѓани ќе можат да влегуваат во Словенија од утре ќе бидат и Хрватска и Унгарија.