Скопје 13. март 2021. / 09:27

Скопската зоолошка повторно го одложи отворањето на паркот со диносауруси

Скопската зоолошка повторно го одложи отворањето на паркот со диносауруси

Одложено е отворањето на дино-паркот во Зоолошката градина за околу еден месец, првенствено поради ниските температури кои се најавени за претстојниот период, но и новиот бран на зараза со коронавирусот.

Отворањето и претходно беше одложено, а како главна причина за тоа се наведува кризата која настана како последица на пандемијата.

Во новиот Дино парк веќе се поставени 41 диносаурус во природна големина, а посетителите наскоро ќе имаат можност да ги разгледаат диносаурусите што се движат и испуштаат звуци, идентични како оние што ги правеле и вистинските диносауруси кои некогаш оделе по Земјата. Сите што ќе сакаат да ги видат диносаурусите, треба да платат влез од 50 денари, цена која, како што велат од Зоолошката градина, е исклучително ниска кога станува збор за ваков тип парк.

Претходно отворање на Дино паркот беше најавено за во јануари. За уредување на просторот и набавка на диносаурусите од буџетот на Град Скопје обезбедени се 20 милиони денари (околу 325.000 евра).